duminică, 23 iunie 2024

Iubirea față de câini

De când mă știu, nu am avut frică de câini și pentru asta sâmbătă am reușit să ajung iar la Adapostul Municipal pentru Câini – Iași. Am intrat în multe țarcuri (20-30, nu am stat să număr) cu un vermorel și am stropit cuștile, înăuntru și pe jos, pentru prevenirea și tratamentul infestațiilor cu păduchi, purici și căpușe.
 În acele țarcuri sunt câte 4-5 câini. Unul nu a încercat să mă atace. Nu am mai intrat înainte, nu ne cunoșteam și cu toate acestea toți, absolut toți au înțeles, au știut că sunt acolo să fac ceva bine pentru ei.
 Căinele are un comportament deviant din cauza nostră, altfel ei au aceste calități: 
 “Sunt frumoși fără a fi îngâmfați, puternici fără a fi obraznici, curajoși fără a fi violenți, au toate calitățile oamenilor, însă niciun viciu de-al lor. 
Din câte îmi dau seama, au un singur defect. 
Și, anume? 
Au încredere în oameni!” – citat din filmul Dogman (2023). 
 Am de învățat de la ei, modul lor de a arăta afecțiunea este energie pură. 
Sunt mulți ce spun că iubesc câinii, dar pentru unii această iubire este condiționată. Ei sunt cei care își iubesc doar câinii lor, din casa/curtea lor, alții fac din asta un mod de dominare, au mai mult de 2-3 câini și îi “educă” dictatorial și mai sunt cei care dăruiesc timp, energie și bani iar dragostea lor față de animalele non-umane se vede prin tot ceea ce fac. 
 Am în lista de prieteni asemenea oameni, cei din ultima categorie, mă înclin cu considerație în fața lor. 
lmmanuel Kant spune că: "Putem judeca inima unui om în funcţie de felul cum tratează animalele".