duminică, 13 noiembrie 2011

DESPRE DOR .............

„ Dorul este un sentiment greu de definit. El nu e numai gândirea cu plăcere la fiinţa iubită, dar depărtată; nu e numai simţirea unei necesităţi de a fi cu ea; nu e nici numai transfigurarea chipului ei, datorită distanţei şi trebuinţei de ea. Ci în dor e prezentă într-un fel propriu şi în grad foarte intens o duioşie, un sentiment indescriptibil, în care inima se topeşte de dragul fiinţei iubite.
Dorul e apropiat de tandreţe, dar are un caracter mai spiritual decât aceasta.
Dorul e duioşia distanţei, frânată de meditaţie.”( Părintele DUMITRU STĂNILOAE )
„Dorul este focul care arde sperantele,dorintele,durerile..iar cenusa care ramane reprezinta amintirile...” ( OCTAVIAN PALER )
„Virtutile lui sunt deosebite, cu adevarat imparatesti: e un cuvint tipic de contopire a sensurilor, iar nu de simpla compunere a lor; e un cuvint al deschiderii si totodata inchiderii unui orizont; unul al intimitatii cu departarile, al aflarii si cautarii; un cuvint al stiutului si nestiutului, al limitatiei si nelimitatiei, al concretului si abstractului, al atractiei de ceva determinat si al pierderii in ceva indeterminat. Are o splendida suveranitate in el, dar e un cuvint al inimii numai, si nu al gindului, dupa cum e un cuvint al visului, si nu intotdeauna al faptei.
… te poarta cind spre trecut, cind spre viitor, te incarca si de regrete si de speranta, iti face uneori de indurat insuportabilul, dar alteori de nesuferit ceea ce trebuie si e bine sa induri. A plecat de la durere si a scos tot ce putea din transfigurarea ei; dar nu a trecut de spirit, a ramas prins de suflet” ( CONSTANTIN NOICA )



EXISTA PĂRERI ÎMPĂRŢITE DESPRE CUVÎNTUL DOR SI SENSUL LUI , LA ROMÂNI ESTE UNIC , SPUN UNII , ALŢII BA .
NU SPUI DOR DOAR ÎN IUBIRE , EXISTA DOR DE PĂRINŢI , DE ŢARA ( CRED CA MAI SUNT UNII CE AU ACEST DOR ) , DE COPII , DE CEI PLECAŢI DINTRE NOI ...........
DE CE NE ESTE DOR ? CEI TREI FILOZOFI CITAŢI AU FOST CLARI , DAR CUM SIMTE FIECARE ACEST SENTIMENT , CUM ÎL DEZVOLTA SAU CUM ÎL REPRIMĂ , NU CRED CA EXISTA RĂSPUNSURI CLARE .
INTR-UN MOD EGOIST SI PERSONAL IMI ESTE DOR FOARTE RAR DE OAMENI , PORT IN SUFLET MEMORIA CELOR PLECATI DINTRE NOI , IMPACAT CU REALITATEA CA MOARTEA SI MIE IMI POATE ZAMBI PE NEASTEPTATE , IAR CEI APROPIATI SUFLETULUI MEU , CE NU AI VAD ZILE , LUNI , ANI , STIU CA SINT ACOLO UNDEVA SI ASTA MA LINISTESTE .
PENTRU FIINTA IUBITA DORUL ARE ALTA REZONANTA , EL ESTE SIMTIT CAND OCHII CAUTA DOAR ACEI OCHI , CAND MANA CAUTA SA ATINGA DOAR ACEA MANA , CAND NU EXISTA CORELAREA DINTRE SIMT - VAZ - AUZ SI ..........GUST .
CAND IMI ESTE DOR , MA DOARE ! ASA SIMT ACEST SENTIMENT , PRIN DURERE IN ..... SUFLET .
CAND VA ESTE DOR CE SIMTITI ? CE FACETI SA VA TREACA ?



    

2 comentarii:

Spune ce gândești, gândește ce spui :